15.9.14

Vapaavuori: Beslutsförslag angående komplettering av Fennovoimas och TVO:s principbeslut föreläggs statsrådet på torsdag

Näringsminister Jan Vapaavuori berättade vid en presskonferens i dag att arbets- och näringsministeriet på torsdag, den 18 september 2014, kommer att förelägga statsrådet förslagen till beslut angående Fennovoima Ab:s och Teollisuuden Voima Oyj:s ansökningar om komplettering av principbesluten som lämnades in under våren 2014.

Fennovoima Ab:s ansökan om komplettering av principbeslutet föreslås bli godkänd, men det uppställs som villkor för tillstånd att få uppföra kraftverket att det inhemska innehavet är minst 60 procent. Teollisuuden Voima Oyj:s ansökan om komplettering av principbeslutet genom en förlängning av tidsfristen för principbeslutet föreslås bli avslagen.

 

15.9.14

Statens budgetproposition för 2015 till riksdagen

Måndagen den 15 september överlämnade statsrådet regeringens proposition om statsbudgeten för 2015 till riksdagen.

 

15.9.14

Mässan "Ett öppet Finland 2014" behandlar de möjligheter som öppen information erbjuder

Statsrådets kansli ordnar den 15-16 september tillsammans med sina samarbetspartner storevenemanget "Ett öppet Finland 2014" om de möjligheter som öppen information erbjuder. Enligt statsminister Alexander Stubb, som inviger mässan, är öppen information och dess utnyttjande ett viktigt trumfkort för Finland.

Huvudtalare är den amerikanska, internationellt erkända visionären om öppen information, Beth Simone Noveck och det isländska Piratpartiets alltingsledamot Birgitta Jónsdóttir från Island.

 

12.9.14

EU skärper sina åtgärder mot Ryssland

De sanktioner som Europeiska unionen vidtar mot Ryssland träder i kraft i morgon. Besluten utgår från den linje som Europeiska rådet fastställde den 30 augusti.

Begränsningarna gäller kapitalmarknaden, handeln med försvarsutrustning, produkter med dubbla användningsområden och känslig teknologi. Samtidigt utvidgar EU förteckningen över personer som beläggs med personliga reserestriktioner och frysning av tillgångar.

 

12.9.14

Statsrådsborgen var öppen för allmänheten under OpenHouseHelsinki

Statsrådets kansli deltog i år i evenemanget OpenHouseHelsinki och öppnade de lokaler där statsledningens beslutsfattande äger rum för allmänheten fredagen den 12 september.

Under en guidad tur hade man möjlighet att bekanta dig med statsrådsborgens mest värdefulla lokaler: trapphallen, som är i så gott som ursprungligt skick, och statsrådets sessionssal.

 

11.9.14

Huvudtemat för Finlands 100-årsjubileum är "Tillsammans"

År 2017 har det förflutit 100 år sedan Finland blev självständigt. Huvudtemat för jubileumsåret är "Tillsammans". Jubileumsårets delegation sammanträdde första gången torsdagen den 11 september och godkände huvudtemat och principerna för jubileumsårets arrangemang.

"Jubileumsåret är ett stort år för alla finländare. Det är ett bra tillfälle att reflektera över var vi kommer ifrån, var vi är nu och hur vi ska bygga en bättre framtid. Det är ett viktigt år särskilt för barn och unga", konstaterade delegationens ordförande, statsminister Alexander Stubb.